Ontdek pittoresk Greenwich, Londen!

Aan de oever van de Theems, in het zuidoosten van de metropool Londen, lijkt de tijd te hebben stilgestaan. De oude stadskern van Greenwich met haar historische gebouwen en musea staat niet voor niets op de UNESCO Werelderfgoedlijst. In deze rustige ‘borough’ van Londen kunt u heerlijk wandelen én shoppen in de overdekte Greenwich Market.

De tijdbal slaat 1 uur

Het Koninklijk Observatorium is de geboorteplaats van Greenwich Mean Time (GMT). Deze voormalige sterrenwacht ligt bovenop een heuvel midden in het groene Greenwich Park. U herkent het gebouw al van ver aan de opvallende rode bal op het torentje van het ‘Flamsteed House’. Wanneer de klok één uur slaat, zakt deze tijdbal naar beneden. Dit was vroeger hét moment waarop de schepen op de Theems hun chronometers gelijkzetten. In ons tijdperk van de digitale klok is het een leuke historische attractie. Duik in de wereld van astronomen en bewonder eeuwenoude telescopen en uurwerken, terwijl u langs de ontstaansgeschiedenis van ruimte en tijd wordt gevoerd.

De ‘Shepherd Gate Clock’ naast de ingang van het Koninklijk Observatorium title=

Bovenop de nulmeridiaan

Populair is de nulmeridiaan, de plek waar het oostelijk en het westelijk halfrond elkaar ontmoeten. Dat vraagt om een fotomomentje met beide benen aan weerszijden van de lijn! Dankzij het veel nauwkeurigere gps weten we dat het daadwerkelijke nulpunt eigenlijk honderd meter naar het oosten ligt. Vlak naast een vuilnisbak om precies te zijn. Dat de zware apparatuur die de astronomen vroeger gebruikten, afwijkingen teweeg kon brengen in hun berekeningen, werd toentertijd niet ingecalculeerd. Een historische uitvinding die vandaag de dag nog wél verbazingwekkend goed blijkt te werken is de Camera Obscura van John Flamsteed. Vanuit deze verduisterde kamer gluurt u naar het Queen’s House en kunt u live gadeslaan wie er komen en gaan. Big brother is watching you!

Spreek Greenwich uit zoals de Britten het doen: ‘Grinnitsj’

Scheepvaartverleden

Onderaan de heuvel trekt het reusachtige ‘Nelson’s Ship in a Bottle’ van kunstenaar Yinka Shonibare, voor de deur van het Nationaal Maritiem Museum, direct de aandacht. Het zet gelijk de toon om Greenwich’ maritieme verleden te gaan ontdekken. Zoals het Old Royal Naval College. Het voormalige tehuis voor gepensioneerde zeelieden is nu het terrein van jonge studenten aan universiteit en muziekschool. Neem een kijkje in de indrukwekkende ‘Painted Hall’ om Engelands grootste plafondschildering te bewonderen, boordevol verwijzingen naar Greenwich’ scheepvaartverleden. Ook de neoklassieke kapel aan de overzijde is meer dan de moeite waard. Bij de Theems ligt het in volle glorie gerestaureerde ‘Cutty sark’-zeilschip. Niet in het water, maar aan de kant, op het droge. De snelste theeklipper van zijn tijd is hier opengesteld voor publiek.

Struinen door Greenwich Market

In tegenstelling tot de flinke omvang van het park is de stadskern van Greenwich erg behapbaar. In de overdekte historische Greenwich Market kunt u heerlijk struinen tussen marktkraampjes met een wisselend aanbod van vintage, antiek en curiosa tot lokale én internationale lekkernijen. Maar ook de winkeltjes eromheen zijn bijzonder. Smul van handgemaakte typisch Engelse fudge bij The Fudge Patch, duik in het aanbod antieke landkaarten van de Warwick Leadly Gallery of scoor een souvenir van lokale makelij bij Things British. Bezoek tot slot de hippe woonboetiek Tailor & Forge, met een aanbod dat helemaal van nu is. Zeker weten dat u niet met lege handen naar huis gaat!

Driss Ziani is mede-eigenaar van woonboetiek Tailor & Forge: ‘Mijn favoriet is het Greenwich Park vanwege het geweldige uitzicht over de stad. Dit is een heel vredig en rustig stukje van Londen waar locals en toeristen samenkomen om te ontspannen.’

 title=

Alles op een rijtje

 • Kaartje

  Kaartje bestemmingen Greenwich

  Kaartje Greenwich title=
  1. Greenwich Park
  2. Koninklijk Observatorium/Royal Observatory, Blackheath Ave
  3. Pavilion Tea House, Charlton Way
  4. National Maritime Museum, Park Row
  5. Queen’s House, Romney Road
  6. Old Naval College, King William Walk
  7. The Old Brewery, The Pepys Building
  8. Cutty Sark, King William Walk
  9. Greenwich Market
  10. The Fudge Patch, 7 Greenwich Market
  11. Warwick Leadlay Gallery, 1-2 Nelson Road
  12. Things British, 7 Turnpin Lane
  13. Tailor & Forge, 9 Durnford Street

 • Tips

  Greenwich tips

  Elke donderdag parkeren antieke auto’s en fietsen onder het dak van de Greenwich Market; te bewonderen onder het genot van een hapje en een drankje. http://www.greenwichmarket.london/

  Durfals kunnen (gezekerd!) 90 minuten lang het koepelvormige dak van evenementencomplex The O2 beklimmen, vanaf £ 30.
  http://www.theo2.co.uk/

  Op het schiereiland van Noord-Greenwich is in 2018 hard gebouwd aan een hypermodern ‘design district’ dat ontworpen is door architect Santiago Calatrava. Bezoek de markthal die gehuisvest is in een transparante rups met gele vloer. Op straatniveau zijn er diverse eetkraampjes en laten creatievelingen hun waren zien.
  http://www.designdistrict.co.uk

  Steek de Thames over met de Emirates Air Line, een kabellift die pendelt tussen Greenwich Peninsula en Royal Victoria Docks. Een kaartje kopen hoeft niet, betalen kan ook met de Oyster Card.
  https://www.emiratesairline.co.uk/

   title=

 • Met de trein naar Greenwich

  Naar Greenwich met Eurostar

  De heenreis naar Londen boekt u voorlopig nog met een overstap. Met Thalys of Intercity Brussel reist u naar Brussel-Zuid. Van daar reist u verder naar Londen met Eurostar. Op de terugweg rijdt er 2 keer per dag een supersnelle, rechtstreekse trein van Londen St. Pancras naar Amsterdam (3 uur en 55 minuten) en Rotterdam (3 uur en 16 minuten). Een enkele reis ticket is er vanaf € 59 op basis van 2e klas vanaf elk station in Nederland naar Londen met Intercity Brussel. Hoe vroeger u boekt, hoe voordeliger u reist!

  Zoek treintickets

  Openbaar vervoer

  In het Londense openbaar vervoer wordt gebruikgemaakt van de Oyster Card, die net zoals onze Nederlandse OV-chipkaart opgeladen kan worden. Vanaf London St. Pancras International reist u met de ‘Thameslink’-treinlijn in 25 minuten rechtstreeks naar station Greenwich.

  Eurostar trein van binnen title=

magnifiek marseille

Van de sfeervolle oude haven Le Vieux-Port tot de levendige kunstenaarswijk Le Panier: leer alle hoeken en gaten van de oudste stad van Frankrijk kennen.

Lees meer

reuring dusseldorf

Wie Düsseldorf zegt, denkt al snel aan kerstmarkten en Biergartens. Maar de Duitse stad is veel meer dan dat!

Lees meer

nieuwsbrief landing 60+

Meld u nu aan voor inspirerende artikelen over de internationale trein, de mooiste bestemmingen en actuele aanbiedingen.

Aanmelden

Wandelen van station tot station

Ontdek met deze gratis wandelroutes al wandelend de andere kant van Europa.

Ja, ik ga wandelen!

Trein naar Londen

Volop historie, cultuur en winkels. Londen bruist dag en nacht.

Waarom NSInternational.nl?

 • Vele Europese bestemmingen online te boeken
 • Nederlandse klantenservice
 • Online geen reserveringskosten
 • Veilig en gemakkelijk online betalen

Hulp nodig?