Intercity Brussel

Intercity Brussel: nieuwe route en tarieven

 • IC Brussel rijdt vanaf 9 april over de hogesnelheidslijn (HSL), via Breda naar Antwerpen en Brussel.
 • Reist u vanuit Amsterdam en Schiphol naar België, dan wordt uw reistijd 30 minuten korter.
 • Het nieuwe stopstation Breda zorgt ervoor dat België van nu af aan voor reizigers vanuit het zuiden van Nederland beter te bereiken is per trein.
 • Vanuit Den Haag is er 4 x per dag een rechtstreekse verbinding met België.
 • Tegelijkertijd met het rijden via deze nieuwe route zijn er ook nieuwe tarieven voor Intercity Brussel geïntroduceerd.

Amsterdam CS/Schiphol – Brussel: 30 minuten sneller

Intercity Brussel rijdt vanaf nu 12 keer per dag over de hogesnelheidslijn (HSL). Dat betekent voor reizigers vanuit Amsterdam en Schiphol een grote winst in reistijd. Die zijn met IC Brussel 30 minuten sneller in Brussel dan over de oude route.

Nieuwe reistijd: 2.53 uur
Oude reistijd: 3.23 uur

We zetten op deze pagina de belangrijkste wijzigingen en de voordelen voor u op een rij.

 • Nieuwe route

  De nieuwe route in kaart

  Dit ziet u op de kaart:
  • 12x per dag rijdt Intercity Brussel vanuit Amsterdam via hogesnelheidslijn (HSL) naar België. De HSL begint op station Schiphol en loopt via Rotterdam en Breda richting België
  • 4x per dag start Intercity Brussel in Den Haag HS. Vanaf Rotterdam gaat de trein de hogesnelheidslijn op richting België
  Deze routes en frequenties gelden ook voor de terugreis van België naar Nederland.

  Wilt u vanuit het zuiden van Nederland naar België reizen? Dan profiteert u van de nieuwe route over de HSL. Dankzij de nieuwe stop op station Breda wordt België veel beter bereikbaar.

  Intercity Brussel stopt niet meer op de stations Dordrecht en Roosendaal. Als u vanuit Roosendaal naar België wilt reizen, dan kunt u nog steeds kiezen voor de stoptrein verbinding van Roosendaal naar Antwerpen.

  Intercity direct en Intercity Brussel: 12 x per dag samen één trein

  Intercity Brussel rijdt 12x per dag over de hogesnelheidslijn (HSL) tussen Amsterdam en Breda naar België. Als u binnen Nederland reist - tussen Amsterdam en Breda - dan kunt u mee reizen met Intercity Brussel. Hiervoor betaalt u een toeslag, omdat het een extra snelle, directe verbinding over de HSL is. Deze toeslag heet de IC direct Toeslag.
  Je zou kunnen zeggen dat IC Brussel en IC direct dus 12 x per dag samen één trein zijn. Voor reizigers naar het buitenland is een IC direct Toeslag uiteraard niet nodig.

 • Nieuwe tarieven

  Nieuwe tarieven Vervallen tarieven
  Early Bird week Jongere
  Early Bird weekend Superdagretour
  Flex tarief Weekendretour
  Standaard tarief
  Early Bird
  Met het Early Bird tarief krijgt u de laagste prijs voor uw reis. Als u vroeg boekt - t/m 7 dagen voor vertrek – profiteert u van een hoge korting op het Flex tarief. Dat geldt zowel voor reizen in de 2e als in de comfortabele 1e klas. Early Bird tickets zijn – t/m de genoemde 7 dagen voor vertrek - onbeperkt beschikbaar.

  Reist u op maandag t/m donderdag, dan is het Early Bird ticket extra voordelig.
  Goed om te weten: voor reizen met een Early Bird ticket kunt u met elke trein reizen, ook de treinen in de spits!

  Extra korting krijgt u als u een NS-abonnement heeft dat recht geeft op 100% korting*. Dan betaalt u alleen voor het gedeelte van uw reis vanaf de grens met België tot uw eindbestemming. Als u tijdens uw online boeking aangeeft dit kortingsabonnement te hebben, wordt de korting automatisch verrekend. Voordeel voor u: omdat u bij ons boekt vanaf uw vertrekstation, kunnen wij u voorzien van de actuele reisinformatie in het geval van verstoringen. Kortingskaarten met 40% korting gelden niet in combinatie met dit tarief,

  Wijzigt er onverhoopt toch iets in uw plannen? U kunt uw Early Bird ticket t/m de dag voor uw vertrek tegen €5 vergoeding omboeken of annuleren.

  Flex tarief
  Koopt u uw ticket meestal kort voor vertrek? Of wilt u altijd zonder kosten kunnen omboeken? Dan kiest u voor het Flex tarief. Dit tarief is altijd beschikbaar, zowel online als in de NS-kaartverkoopautomaat en aan de NS-servicebalies op de stations .
  U kunt uw Flex ticket tot en met de dag van uw vertrek kosteloos omboeken of annuleren. Het Flex tarief is te combineren met alle NS-abonnementen* en de RAILPLUS kaart.

  Waarom nieuwe tarieven?

  Uit onderzoek kwam naar voren dat de tarieven en voorwaarden van de Intercity Brussel niet duidelijk waren. Verder hebben we gekeken naar het aantal vrije zitplaatsen. De weekendtreinen zijn heel druk, terwijl er genoeg ruimte is in de treinen van maandag t/m donderdag. Daarom hebben we geprobeerd het reizen doordeweeks aantrekkelijker te maken.

  We hebben ervoor gekozen om de opbouw van de tarieven eenvoudiger te maken en vroeg boeken te belonen. Doordeweeks reizen wordt – mits u vroeg boekt – voordeliger dan in het weekend reizen.
  *Voor internationale reizen gelden afwijkende voorwaarden m.b.t. spitstijden en kortingen. Klik hier voor meer informatie.

 • Fiets mee

  Beperkt plaats voor fietsen in Intercity Brussel

  Op de hogesnelheidslijn (HSL) gelden strenge veiligheidsvoorschriften. Die voorschriften hebben ook betrekking op het meenemen van fietsen. De fietsen die mogen worden meegenomen moeten op een veilige manier in de trein worden geplaatst. Er is hier slechts beperkt ruimte voor in de Intercity Brussel rijtuigen.

  Op elke Intercity Brussel trein die over de HSL rijdt kunnen maximaal 4 fietsen mee. Dat is helaas veel minder dan de 12 fietsen die mee konden toen Intercity Brussel nog niet over de HSL reed.

  Op dit moment is er geen reservering mogelijk voor de 4 fietsplaatsen in elke trein. Dit betekent helaas dat we niet kunnen garanderen dat u altijd mee kunt; het kan voorkomen dat de beschikbare plaatsen al bezet zijn en u op de volgende trein moet wachten. Houd hier rekening mee bij het plannen van uw reis.

  In de stoptrein die tussen Roosendaal en Antwerpen rijdt kunt u wel altijd uw fiets meenemen. U kunt uw fiets in een binnenlandse trein meenemen naar Roosendaal en van daaruit de stoptrein naar Antwerpen nemen. Reist u verder dan Antwerpen, dan zijn er binnen België diverse binnenlandse treinen waarin u uw fiets mag meenemen.

 • Kinderen reizen gratis
  Kinderen reizen gratis mee in de Intercity Brussel

  Kinderen reizen gratis mee

  Nieuw voor Intercity Brussel is dat kinderen van 4 t/m 11 jaar gratis mee kunnen reizen met een volwassene. Voorwaarde is wel dat het ticket online wordt geboekt en u de kinderen bij uw boeking invoert. Per volwassene kunnen maximaal 4 kinderen gratis mee reizen.

Intercity Brussel

Veilig betalen met

Onze topbestemmingen

Vanaf € 35
Eiffeltoren Parijs

Parijs

De stad van de liefde, kunst én de mode. U verveelt zich nooit!

Vanaf € 59
Overzicht Londen

Londen

Volop historie, cultuur en winkels. Londen bruist dag en nacht.

Vanaf € 25
Brussel vlag

Brussel

Zo dichtbij en er toch even helemaal tussenuit!

Vanaf € 20
Toren antwerpen

Antwerpen

Een levendige stad waar de ware Bourgondiër zich thuis voelt.

Vanaf € 40
Frankfurt stad

Frankfurt

Zakenstad met veelzijdig karakter: reistijd v.a. 3:46 uur.

Vanaf € 39
Berlijn stad

Berlijn

Levendig en veelzijdig: een oude stad in een modern jasje.

Vanaf € 20
Keulen brug nacht

Keulen

Stad vol kunst, architectuur en theater. Reistijd v.a. 2:38 uur.

Vanaf € 20
Dusseldorf

Dusseldorf

Modestad met een rijke historie en bruisend nachtleven.