Huisdier mee in de trein

Met uw huisdier reizen in de trein

Wat zijn de regels?

In veel gevallen mag u uw huisdier gewoon meenemen in de trein. Wél gelden er per trein verschillende regels. Hieronder leest u meer informatie over het reizen met uw huisdier.

Intercity Brussel

Kleine huisdieren, vervoerd in een kooi, tas of mand (max. afmeting 30x30x55 cm), reizen gratis met u mee binnen Nederland. Dit geldt ook voor blindengeleidehonden, een muilkorf niet verplicht. Voor een blindengeleidehond moet een vervoerbewijs worden afgegeven tegen het begeleidertarief.

In België reizen kleine honden die in een tas of mand passen gratis. Bij drukte moet de tas of mand op schoot van de reiziger. Voor een grote hond moet wel een vervoersbewijs worden gekocht, dit is 50% van het standaardtarief van een enkele reis, tweede klasse. Is uw hond te groot voor een tas of mand, dan is het verplicht om uw hond aan te lijnen, een muilkorf te laten dragen en een treinkaartje voor uw hond aan te schaffen bij een NS kaartautomaat.

Thalys

Kleine honden of andere huisdieren mogen gratis reizen, als ze vervoerd worden in een mand of kooi van maximum 55 x 30 x 30 cm. Deze moeten zo gemaakt zijn dat het dier de andere reizigers niet kan storen. Blindengeleidehonden reizen ook gratis en hoeven niet gemuilkorfd te worden.

Grote huisdieren
Andere honden worden alleen toegelaten in de rijtuigen als u ze op schoot draagt of aan de riem houdt. Ook is het verplicht om uw hond te muilkorfen. Mocht een passagier bezwaar maken tegen de aanwezigheid van een hond of een ander huisdier, dan kan de Trainmanager de eigenaar verzoeken in een ander deel van de trein plaats te nemen. Voor deze honden bent u verplicht een vervoerbewijs te kopen bij de Trainmanager van € 30, enkele reis.

Ski- en Zon-Thalys

Voor Ski- en Zon-Thalys is het niet toegestaan uw huisdier mee te nemen in de trein. Uitzondering hierop zijn hulphonden. U moet met geldige papieren kunnen aantonen dat het om een hulphond gaat.

TGV

Kleine huisdieren (katten, dwergkonijnen, hamsters) waarvan de aanwezigheid, geur of lawaai de andere reizigers niet hinderen) moeten verplicht vervoerd worden in een doos of een mand die niet groter is dan 0,55 x 0,30 x 0,30m. De kosten voor een ticket bedragen € 6,90.

Grote huisdieren
Grotere honden die niet in een doos of mand passen, moeten worden gemuilkorfd en aan de riem worden gehouden. Voor deze honden is een vervoerbewijs verplicht.

Eurostar

Huisdieren zijn niet toegestaan. Blindengeleidehonden zijn een uitzondering.

ICE International

Honden worden toegelaten in ICE International, maar niet in de bord bistro rijtuigen. Kleine honden/huisdieren die in een mand of kooi vervoerd worden reizen gratis, evenals blindengeleidehonden. Voor een blindengeleidehond moet een vervoerbewijs worden afgegeven tegen het begeleidertarief.

Grote huisdieren
Het is verplicht om grote honden aan te lijnen en een muilkorf om te doen. U bent ook verplicht om een vervoersbewijs te kopen. Tickets voor honden kunnen niet online gekocht worden, maar telefonisch op telefoonnummer 030-2300023 of bij Tickets & Servicewinkels op (middel)grote NS-stations. Voor de overige trajecten koopt u de toeslag ter plaatse.

Binnenlandse treinen

In Nederland is het geen probleem u tijdens de treinreis te laten vergezellen door een huisdier, maar er geldt wel een aantal voorwaarden. Meer informatie over het meenemen van uw huisdier in binnenlandse treinen vindt u op de site van ns.nl.

Boek uw treinticket

X
X

Hulp nodig?