Reizen met een mobiliteitsbeperking

Reizen met een mobiliteitsbeperking

Toegankelijkheid voor iedereen

Om de toegankelijkheid ook voor ouderen, slechtzienden en andere passagiers met een mobiliteitsbeperking te vergroten, bieden we een aantal speciale voorzieningen.

Boeken mobiliteitsbeperking

Ook met een mobiliteitsbeperking kunt u per internationale trein reizen.
U kunt boeken via NS International Service Center 030 - 2300023 of bij een NS International-balie in de Servicewinkel.
Meer informatie over treinreizen met een mobiliteitsbeperking binnen Nederland vindt u hier.

Assistentie bij het in- en uitstappen

Heeft u hulp nodig bij het in- en uitstappen? Dat verzorgen wij graag. U kunt de benodigde assistentie 48 uur voor vertrek aanvragen via telefoonnummer 030-235 78 22 (7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar). Wij raden u aan bij dit gesprek uw reserveringsgegevens bij de hand te houden.

Faxen
Wanneer u een gehoorbeperking hebt, kunt u uw assistentieaanvraag faxen naar 030 - 235 39 35. Uw aanvraag wordt dan via de fax bevestigd.

Assistentie in het buitenland
Assistentie in het buitenland heeft een langere aanvraagtijd, wij raden u aan om dit uiterlijk 1 week voor vertrek aan te vragen.

Meer informatie
Bezoek de site van NS voor meer informatie over reizen met een mobiliteitsbeperking in Nederland.

Reizen met begeleider

Passagiers met een functiebeperking kunnen in aanmerking komen voor een OV-begeleiderskaart. Afhankelijk van het land waarin wordt gereisd, krijgt u op vertoon van deze kaart een gratis vervoerbewijs voor uw begeleider. Bekijk in onderstaand overzicht de mogelijkheden die wij per trein bieden aan passagiers met een mobiliteitsbeperking.

Intercity Brussel

 • De rolstoelplaatsen bevinden zich bij Intercity Brussel vrijwel altijd in het midden van de trein.
 • Begeleiders van reizigers met een OV-begeleiderskaart reizen binnen Nederland en België gratis mee met Intercity Brussel.
 • Om in de trein, de liften en op de verrijdbare bruggen te passen, mag een rolstoel maximaal 150 x 70 cm zijn (buitenmaten). Daarnaast mogen u en uw rolstoel samen niet meer wegen dan 250 kilo.
 • Eventueel benodigde assistentie bij het in- en uitstappen, kunt u zelf regelen via telefoonnummer: 030-235 78 22 (7 dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar).

Thalys

 • Voor reizigers met een rolstoel is er 1 speciale plaats in comfort 1 beschikbaar. Hiervoor geldt een speciaal tarief. Eén begeleider van een rolstoelpassagier heeft recht op dezelfde speciale prijs. Reizigers krijgen in de 1e klas een maaltijd of een snack. Hiervoor moet een speciale reservering gemaakt worden (030-2300023).
 • Om reizigers veilig te laten reizen zijn de maximale afmetingen van rolstoelen 75 x 125 cm met een draaicirkel van 150 cm en een maximaal gewicht van 300 kg. Alleen hand – of electrisch bediende rolstoelen zijn toegestaan aan boord van Thalys.
 • Voor blinde reizigers geldt geen speciaal tarief; wel voor hun begeleider (maximaal 1). Het meenemen van een blindengeleidehond is gratis.

NB: Een begeleider heeft een begeleiderskaart nodig.

ICE International en Intercity Berlijn

Er bevinden zich in ICE International 2 rolstoelplaatsen en in IC Berlijn 4 rolstoelplaatsen in de 2e klas met aangepaste wasruimte/toilet in de buurt. Bij de rolstoelplaats hoort ook een begeleidersplaats, die altijd wordt vrijgehouden. De rolstoel mag maximaal 125 cm lang en 70 cm breed incl. ruimte voor de voeten zijn. Er zijn beperkte mogelijkheden voor het reizen met een scootmobiel. Neemt u voor advies contact op met telefoonnummer: 030-235 78 22 (7dagen per week, 24 uur per dag bereikbaar).

Eurostar

Voor reizigers met een rolstoel zijn er 2 speciale plaatsen in de 1e klas beschikbaar. Eén begeleider van een rolstoelpassagier heeft recht op dezelfde speciale prijs. Reizigers met een scootmobiel mogen deze gratis laten vervoeren aan boord van Eurostar in één van de speciale bagageruimtes.

 • De scootmobiel en/of rolstoel mag maximaal 100 x 70 cm (lengte x breedte) groot zijn
 • Scooters die werken op brandstof zijn niet toegestaan.
 • Meld uw reis met een scootmobiel bij EuroDespatch (Engelstalig) via tel.: 0044 344 822 5 822 (dagelijks tussen 08.00 en 22.00 uur bereikbaar).
 • Voor blinde reizigers geldt geen speciaal tarief, wel voor de begeleider (maximaal 1).

TGV

De rolstoelplaats in TGV treinen is toegankelijk voor opvouwbare én niet opvouwbare (elektrische) rolstoelen en scootmobielen met als maximale afmetingen: lengte 120 cm en breedte 70 cm.

OV-begeleiderskaart aanvragen

Boek uw treinticket

X
X