Reizen met kinderen

Kinderkortingen per land

De trein is ideaal als u met kinderen reist: ze kunnen onderweg lekker spelen, rondlopen of een boekje lezen. Bovendien reizen kinderen met korting. Hoeveel korting u krijgt, verschilt per trein en/of land. Ook hebben sommige treinen faciliteiten speciaal voor kinderen aan boord.

 • Duitsland


  Met Intercity Berlijn of ICE International reist u comfortabel met uw gezin naar Duitsland. Bekijk hier de kortingsregelingen voor beide treinen.

  Hoeveel kinderkorting krijgt u?

  Jonger dan 4 jaar

  Kinderen jonger dan 4 jaar reizen gratis met Intercity Berlijn en ICE International. Ze hebben geen eigen kaartje nodig, wel is begeleiding van een ouder of grootouder verplicht.

  4 t/m 14 jaar

  Ook kinderen vanaf 4 t/m 14 jaar reizen gratis mee onder begeleiding van ouders of grootouders. Een vermelding op het treinkaartje van de begeleider is noodzakelijk. Vermeld kinderen direct bij het boeken, achteraf een kind toevoegen is niet mogelijk.

  Alleenreizende kinderen

  Kinderen vanaf 12 t/m 14 jaar mogen alleen op pad en reizen met 50% korting. Alleenreizende kinderen vanaf 15 jaar ontvangen geen korting.

  Reist uw kind met iemand anders mee?

  Ook dan betaalt u maar de helft van de prijs. U bent dus nog steeds voordelig uit! Let wel op dat u bij het kopen van een treinkaartje aangeeft dat uw kind onder de regeling voor 'alleenreizende kinderen' valt.

  Tip: reserveer een stoel
  Reist u met ICE International? Dan raden wij aan om een zitplaats te reserveren, zodat u zeker weet dat uw kind niet hoeft te staan. U kunt een zitplaats reserveren via NS International Service Center op nummer 030-2300023.

  Voorzieningen in de trein


  Kindercoupé

  Speciaal voor reizigers met baby's en/of kinderen t/m 3 jaar is er een kindercoupé in zowel Intercity Berlijn als ICE International. U vindt in de meeste kindercoupés een tafel om op te tekenen of spelen, een stopcontact en uitklapbare babycommode. Tickets voor de kindercoupé zijn online niet te boeken. U kunt hiervoor bij het NS Servicecenter (030-2300023) of de NS Internatial balie terecht.

  Kinderwagen

  Neem gerust uw kinderwagen mee. Hier betaalt u niets extra's voor en er is voldoende ruimte om uw kinderwagen te stallen. Dit kan in de kindercoupé of in de buurt hiervan. Opvouwbare kinderwagens passen in het reguliere bagagerek van de trein. In Intercity Berlijn mag u uw kinderwagen ook in het fietsenrijtuig zetten.

  Speciaal voor kinderen

  Met de 'kleine ICE' en leuke activiteiten voor kinderen aan boord wordt reizen met de trein nog spannender! ‘De kleine ICE’ is een treinfiguurtje dat samen met kinderen, stripboektekenaars en illustratoren ontwikkeld is. Samen met zijn vrienden Benni IC Bus en Ida IC zorgt ‘De kleine ICE’ tijdens (maar ook na) de reis voor een hoop plezier. De kleine ICE & vrienden zijn aan boord van ICE International, Intercity Berlijn en alle lange afstandstreinen binnen Duitsland gratis verkrijgbaar, bij de Bord Bistro. Loop er tijdens uw reis even langs en vraag ernaar, het Bistro personeel maakt uw kinderen er graag blij mee! De allerkleinste treinreizigers krijgen daarnaast ook nog een leuk tijdschrift, LeseLok, met kleurpotloden voor onderweg.
  Meer over ‘De kleine ICE’

  Familiezones in ICE International

  Reizigers met kinderen vinden het vaak prettig om met ‘gelijkgestemden’ te reizen. De Kindercoupé (Kleinkindabteil) is er voor reizigers met baby’s en/of kinderen t/m 3 jaar. Voor reizigers met wat oudere kinderen (vanaf 4 jaar) is er in ICE International de speciale “Familiezone”. In deze zone vindt u ook andere families met kinderen. Voor uw comfort is er een uitgang, een bagageruimte en een toilet dicht in de buurt van een Familiezone. U kunt een plaats in een Familiezone reserveren bij het NS International Service Center (030-2300023) of aan de NS International balie.

  Zoek treintickets

 • Frankrijk

  Op vakantie naar Frankrijk of op avontuur in Disneyland Parijs? Met TGV of Thalys bent u er zo. Bekijk hier de kortingsregelingen voor beide treinen.

  Hoeveel kinderkorting krijgt u?
  • De leeftijd geldt op de dag van reizen, niet boeken
  • Alleen geldig onder begeleiding van een volwassene
  • Verkrijgbaar als enkele reis in 1e en 2e klas
  • Onbeperkt om te boeken vóór het vertrek en tot één uur na het vertrek in het vertrekstation
  • Bij annuleren vóór vertrek volledige restitutie
  • Bij annuleren tot één uur na het vertrek 50 % restitutie

  Vanaf 12 t/m 17 jaar
  Kinderen jonger dan 18 jaar mogen gebruik maken van het jongeren tarief. Kinderen die alleen reizen zonder begeleiding van een volwassene, moeten altijd een geldig identiteitskaart kunnen laten zien.

  Minderjarig
  Een alleenreizend minderjarig (t/m 17 jaar) kind moet gedurende de hele reis in het bezit zijn (en deze op aanvraag kunnen tonen) van de schriftelijke toestemming voor de reis van een ouder of wettige voogd.

  Voorzieningen in de trein

  Babyverzorging
  Thalys - In rijtuig 7, 17 en 27 kunt u gebruikmaken van een aankleedkussen, wastafel en flessenwarmer. TGV - In wagon 7 of 17 en in de 1e klas is een verzorgingsruimte met commode aanwezig. Flesje of babymaaltijd opwarmen? De medewerkers van de restauratie doen dit graag voor u!

  Kinderwagen
  U mag de kinderwagen gratis mee aan boord nemen als u met een kind reist. U kunt uw kinderwagen in het rijtuig waar u zit opbergen, mits u deze inklapt of invouwt.

  Zoek treintickets

 • België

  Naar België reist u met Thalys of Intercity Brussel. Bekijk hier de kortingsregelingen voor beide treinen. Om voor de kortingsregeling in aanmerking te komen moet de begeleider van kinderen minimaal 18 jaar zijn.

  Hoeveel kinderkorting krijgt u? Kortingen Intercity Brussel

  0 t/m 3 jaar
  Kinderen jonger dan 3 jaar reizen gratis mee op schoot.

  4 t/m 11 jaar
  Een kind onder begeleiding van een volwassene reist mee voor € 2,50 per enkele reis. Tenzij u een Kids Vrij abonnement heeft, dan betaalt u niets extra's. Let op: uw kind heeft wel een geldig vervoerbewijs nodig, deze ‘koopt’ u eenvoudig via onze website. Geef bij het boeken aan dat uw kind een Kids Vrij abonnement heeft voor het gratis vervoerbewijs.

  Vanaf 12 jaar
  Kinderen vanaf 12 jaar reizen (ook onbegeleid) met het Jongerentarief, dat 35% korting geeft op het normale tarief. Van september t/m juni is het jongerentarief op maandag t/m vrijdag pas geldig na 09.00 uur. Het Jongerentarief is voor jongeren t/m 25 jaar.

  Minderjarig
  Een alleenreizend minderjarig (t/m 17 jaar) kind valt onder de verantwoordelijkheid van de ouders. Een schriftelijke verantwoordelijkheid door de ouders is verplicht, de trainmanager kan hier om vragen.

  Kortingen Thalys

  Voor Thalys naar België gelden voor kinderen dezelfde kortingsregelingen als voor de trein naar Frankrijk.

  Faciliteiten aan boord

  Babyverzorging
  Thalys - In rijtuig 7, 17 en 27 kunt u gebruikmaken van een aankleedkussen, wastafel en flessenwarmer. Intercity Brussel - Er zijn geen babyvoorzieningen aanwezig.

  Kinderwagen
  U mag de kinderwagen gratis mee aan boord nemen als u met een kind reist. U kunt uw kinderwagen in het rijtuig waar u zit opbergen, mits u deze inklapt of invouwt.

  Zoek treintickets

 • Londen

  Met Eurostar reist u al in 4.39 uur naar Londen: ideaal voor een weekendtrip met de kids!

  Hoeveel kinderkorting krijgt u?

  0 t/m 3 jaar
  Kinderen t/m 3 jaar reizen gratis mee en hebben geen gereserveerde zitplaats nodig als ze op schoot blijven zitten gedurende de reis. Reist u alleen met meerdere kinderen t/m 3 jaar? Eén kunt u op schoot houden, voor de ander moet u een kinderticket te kopen.

  Vergeet niet dat elk kind, hoe jong ook, zijn eigen identiteitspapieren nodig heeft.

  4 t/m 11 jaar
  Voor kinderen t/m 11 jaar zijn er kindertickets, waarmee uw kind tegen gereduceerd tarief reist.

  12-15 jaar
  Jongeren in de leeftijd van 12-15 jaar hebben een brief met toestemming van hun ouders / verzorgers nodig om alleen te mogen reizen. Let op Ook kinderen, ongeacht de leeftijd, hebben eigen identiteitspapieren nodig om met Eurostar naar Londen te mogen reizen.

  Voorzieningen in de trein

  Kindercoupé
  In rijtuigen 1 en 18 vindt u meerdere gezinstafels waar kinderen kunnen kleuren en spelen.

  Babyverzorging
  Voorzieningen voor babyverzorging vindt u in rijtuig 1, 2, 17 en 18. U kunt geen babyvoeding in de trein kopen. Wel warmt het personeel van het barrijtuig meegebrachte babyvoeding graag voor u op.

  Kinderwagen
  In rijtuig 1, 3, 16 en 18 is er extra ruimte om uw buggy of kinderwagen te stallen.

  Speciaal voor kinderen
  Voor kleuters is een speciale 'mealbox' te koop in barrijtuig 6 en 13, met daarin een broodje, drankje, stuk fruit en een kleurboekje.

  Zoek treintickets

 • Interrail

  Met een Interrail-pass reis je een paar dagen, twee weken of zelfs een maand lang in eigen tempo door Europa. En de kinderen? Die gaan gewoon mee, met korting!

  Hoeveel kinderkorting krijgt u?

  0 t/m 3 jaar
  Kinderen die op de eerste reisdag niet ouder dan 3 jaar zijn, hebben geen Interrail-pas nodig. Reist u in een drukke trein, dan kan u gevraagd worden om uw kind op schoot te nemen. Wilt u wel zeker zijn van een zitplaats voor uw kind, reserveer dan vooraf een losse zitplaats. Ook voor de nachttrein kunt u een losse slaapplek voor uw kind boeken. Dat kan via het NS International Servicecenter of NS International-balie. Zonder geldige reservering heeft uw kind geen garantie op een zitplaats of slaapplek.

  4 t/m 11 jaar
  Ook kinderen jonger dan 12 jaar op de eerste reisdag mogen gratis reizen, zowel in 1e als in de 2e klas. Zij hebben alleen wel een Child Pass nodig. Deze kinderpas kunt u samen met een Interrail-pas voor volwassenen of senioren kopen, met een maximum van twee kinderen per volwassene. De volwassene waarmee het kind meereist hoeft geen familielid te zijn.

  12-27 jaar
  Kinderen en Jongeren vanaf 12 t/m 27 jaar reizen met een eigen pas: de Jongere Pas. Deze pas geeft 25% korting en de prijzen vindt u op onze Interrail pagina.

  Interrail-pas bestellen

  Een Interrail-pas voor kinderen bestelt u via ons online bestelformulier.

  Bestel Interrail-pas

 • Nederland

  In Nederland reizen kinderen (4 tot en met 11 jaar) gratis en onbeperkt met u mee. Kijk voor meer informatie over Kids Vrij op NS.nl.

Boek uw treinticket

X
X