Stakingen in Frankrijk/Strikes in France
Fiets meenemen in de trein

Fiets meenemen in de trein

Wat zijn de regels?

Wilt u een mooie fietsvakantie maken? In veel van onze Internationale treinen is het mogelijk om uw eigen fiets mee te nemen. Dat is nog eens handig! Wij raden u aan om buiten de spits met uw fiets te reizen, maar dit is niet verplicht wanneer u internationaal reist. Bekijk voordat u vertrekt welke regels voor uw treinreis gelden.

Voorwaarden per trein

Voor elke trein gelden andere regels voor het vervoeren van uw fiets. Bekijk hieronder per trein de mogelijkheden om uw fiets mee te nemen.

Kopen of reserveren van een fietskaartje

Voor sommige treinen is het noodzakelijk om van tevoren een reservering te maken of kaartje te kopen om uw fiets mee te mogen nemen. U kunt voor het boeken van uw treinreis met fiets terecht bij NS International Service Center, de NS International-balie bij de Tickets & Servicewinkel op de grotere stations. Het is niet mogelijk om online te boeken of reserveren. Als u vragen heeft, kunt u contact opnemen met het NS International Service Center op 030-2300023.

Fiets mee in Intercity Brussel

Om uw fiets mee te nemen in Intercity Brussel heeft u een internationaal fietsticket nodig à € 12 per enkele reis.
Reist u deze zomer dan is een reservering verplicht voor uw fiets. Deze reservering bedraagt € 4 enkele reis en kunt u telefonisch (T: 030-2300023) of bij de balie op het station kopen.

Vouwfiets
Het is toegestaan om kosteloos een vouwfiets mee te nemen. Deze moet ingeklapt en verpakt zijn en boven of onder de zitplaats, of op het balkon geplaatst worden.

Let op
:
- U bent zelf verantwoordelijk voor het laden, het overladen en het lossen van de fiets.
- Het is niet toegestaan om tijdens de reis bagage op de fiets te laten.

Fiets mee in Thalys

Fietsen zijn aan boord van Thalys uitsluitend toegestaan als de fiets is verpakt in een fietshoes (135x85x30 cm). U moet daarvoor het voor- en achterwiel demonteren.

Vouwfiets
Ingeklapte vouwfietsen worden beschouwd als handbagage voor zover ze de afmetingen van een koffer niet overschrijden, namelijk 75x53x30 cm.

Let op:
-U moet 30 min. voor vertrek van de trein aanwezig zijn op het perron om voldoende tijd te hebben de fiets te demonteren.
-Voldoet uw fiets niet aan deze voorwaarden, kan deze helaas niet mee met de trein.

Fiets mee in TGV

Fietsen worden alleen toegestaan in TGV als ze met het voorwiel gedemonteerd zijn verpakt in een speciale fietshoes met maximale afmetingen 120 cm x 90 cm. Een tandem is niet toegestaan aan boord.

Fiets mee in Eurostar

Een fiets die (opgevouwen) kleiner is dan 85cm x 85cm (lxb) kan mee als bagage. Hij moet dan wel verplicht worden verpakt in een hoes die de hele fiets bedekt. Het alternatief is een reservering maken om uw fiets onverpakt/gemonteerd mee te nemen. Ook is het mogelijk een fiets als groot bagagestuk versturen.

Onverpakte fietsen

Een fiets kan in principe volledig gemonteerd mee in de volgende treinen:

Eurostar Amsterdam-Brussel, voor reizigers die daarna doorreizen naar Londen

Fietsen mogen alleen meegenomen worden door reizigers die in Brussel overstappen op een Eurostar met eindbestemming Londen. U hoeft niets te doen: Eurostar medewerkers zetten uw fiets in uw aansluitende trein.

Eurostar Brussel – Londen v.v.

U kunt naar Brussel reizen met Eurostar (zie boven), maar ook met Intercity Brussel. U checkt uw fiets in tijdens uw overstap op station Brussel-Zuid. Let op: Houdt u er rekening mee dat u in de zomermaanden ook een fietsplaats in Intercity Brussel moet reserveren. In Thalys zijn alleen gedemonteerde fietsen toegestaan: zie de toelichting bij Thalys op deze pagina.

Eurostar Londen – Amsterdam (rechtstreekse trein)

Fietsen kunnen alleen op de ochtendtrein (vertrek 07.16 lokale tijd) meegenomen. Uitstappen is alleen mogelijk in Amsterdam, dus niet in Brussel of Rotterdam.

Er kan helaas maar een beperkt aantal fietsen mee en het maken van een reservering is verplicht. We raden u aan eerst na te vragen of er een plaats voor uw fiets vrij is. Zo ja, dan kunt u een reservering voor uw fiets maken en daarna uw Eurostar ticket boeken. Voor informatie over beschikbare plaatsen en reserveren kunt u een e-mail sturen naar EuroDespatch@eurostar.com of bellen met +44 (0) 344 822 5 822.

Belangrijk om te weten: het is niet toegestaan om uw fiets zelf in de trein zetten of uit de trein halen, dat gebeurt door speciale medewerkers. Op de stations in Brussel-Zuid en London St. Pancras is er kantoor voor geregistreerde bagage, waar u uw fiets kunt afleveren of ophalen. Afleveren en ophalen op Amsterdam kan bij MacBike, aan de IJ-Zijde van het Centraal Station. Bij het maken van uw reservering krijgt u hier meer informatie over. Het advies is om ten minste 90 minuten voor het vertrek van de trein op het station te zijn voor het inleveren van uw fiets, zodat er voldoende tijd is om alles te regelen.

Alleen fietsen met een standaardmaat en 2 wielen mogen meegenomen worden. Er mogen geen tandems, driewielers off kinderaanhangwagens aan boord. Alle bagage moet van de fiets worden verwijderd.

Fiets versturen

Een andere optie is het versturen van de fiets. Dat kan via de Eurostar Luggage Delivery service: First Luggage. Zij pikken de fiets bij u thuis op. Na maximaal 5 dagen staat uw fiets op uw eindbestemming. Er geldt een speciaal tarief, exclusief voor Eurostar-reizigers. De fiets moet bij verzending verpakt zijn in een fietskoffer die in vliegtuigen wordt toegelaten. De maximale afmetingen voor een dergelijke fietskoffer zijn 120x90 cm (lxb). Op deze site kunt u bekijken wat de prijs is voor het versturen van uw fiets en - als het aanbod u bevalt - de boeking maken en betalen.

Fiets mee in ICE International

Normale fietsen mogen alleen mee als ze verpakt zijn als bagage. De verpakte fiets moet onder de stoel of in het bagagerek passen. Als u uw fiets gedemonteerd en verpakt meeneemt heeft u geen ticket voor uw fiets nodig. Maximale maten voor de verpakking: 120x90 cm (lxb). Om veiligheidsredenen dient u de gangpaden vrij te houden. Zorgt u ervoor dat uw verpakte fiets is voorzien van een bagagelabel met uw voor –en achternaam.

Vouwfietsen mogen ingeklapt als bagage mee, als ze in het bagagerek of onder de stoel worden geplaatst. Vouwfietsen die in het bagagerek worden geplaatst moeten voor de veiligheid worden verpakt in een hoes, tas of koffer. Als de vouwfiets onder de stoel kan worden geplaatst is een verpakking niet noodzakelijk.

Lees meer over het meenemen van kleine elektronische vervoersmiddelen

Reizen binnen Duitsland

Binnen Duitsland zijn er veel Intercity's en regionale treinen met speciale fietsplaatsen. Ook zijn er in een beperkt aantal ICE’s fietsplaatsen te reserveren. Reizigers hebben voor het meenemen van een fiets in een binnenlandse ICE of IC trein een fietsticket plus reservering nodig. Voor regionale treinen is alleen een fietsticket nodig. Een fiets hoeft niet gedemonteerd te zijn.

Normale fietsen mogen ook verpakt als bagage mee, als ze onder de stoel of in het bagagerek passen. Maximale maten voor de verpakking: 120x90 cm (lxb). Een ticket voor een verpakte fiets is niet noodzakelijk

Vouwfietsen mogen ingeklapt als bagage mee, als ze in het bagagerek of onder de stoel worden geplaatst. Vouwfietsen die in het bagagerek worden geplaatst moeten voor de veiligheid worden verpakt in een hoes, tas of koffer. Als de vouwfiets onder de stoel kan worden geplaatst is een verpakking niet noodzakelijk.

Fiets mee in Intercity Berlijn

Intercity Berlijn heeft een fietsrijtuig, met plek voor 16 fietsen. U kunt uw fiets dus meenemen en in dit rijtuig plaatsen. Tandems (hiervoor zijn twee fietsplaatsen nodig) en driewielers (voor reizigers met een mobiliteitsbeperking) mogen ook mee.

U heeft voor uw fiets een internationaal fietsticket nodig, dat € 12 per enkele reis kost. Daarnaast is een reservering voor uw fiets verplicht. Hiervoor betaalt u € 4 per enkele reis. U kunt een fietsplaats telefonisch reserveren, via het NS International Service Center of bij de internationale balie. Houdt u er rekening mee dat er hiervoor € 7,50 boekingskosten per persoon worden berekend. U kunt u maximaal één fiets per persoon meenemen.

Ook fietsen verpakt als bagage mogen mee, als ze onder de stoel of in het bagagerek passen. Belangrijk is dat de veiligheid in de trein wordt gewaarborgd. Maximale maten voor de verpakking zijn 120x90 cm (lxb). Voor een verpakte fiets is een ticket niet nodig.

Vouwfietsen mogen ingeklapt als bagage mee, als ze in het bagagerek of onder de stoel kunnen worden geplaatst. Vouwfietsen die in het bagagerek worden geplaatst moeten voor de veiligheid worden verpakt in een hoes, tas of koffer. Als de vouwfiets onder de stoel kan worden geplaatst is een verpakking niet noodzakelijk.

Wilt u alleen binnen Nederland uw fiets meenemen in Intercity Berlijn? Dat kan met alleen een binnenlands fietsticket. In de spits en in de zomermaanden is fietsvervoer wegens drukte alleen mogelijk voor reizigers met een internationaal fietsticket en -reservering.

Lees meer over het meenemen van kleine elektronische vervoersmiddelen

Fietsen van en naar een NS station

De fiets is dé ideale manier om naar of van een station te reizen. Op elk NS International-station bieden wij u daarom verschillende fietsservices aan.