Fiets mee in de trein

Fiets meenemen in de trein

Wat zijn de regels?

Wilt u een mooie fietsvakantie maken? In veel van onze Internationale treinen is het mogelijk om uw eigen fiets mee te nemen. Dat is nog eens handig! Voor elke trein gelden andere regels voor het vervoeren van uw fiets. Bekijk voordat u vertrekt welke regels voor uw treinreis gelden.

Kopen of reserveren van een fietskaartje

Voor sommige treinen is het noodzakelijk om van tevoren een reservering te maken of kaartje te kopen om uw fiets mee te mogen nemen. U kunt hiervoor terecht bij NS International Service Center , de NS International-balie bij de Tickets - en Servicewinkel op de grotere stations of uw reisagent voor het boeken van uw treinreis met fiets. Het is niet mogelijk om dit online te boeken of reserveren.

Heeft u vragen, dan kunt u bellen met NS International Service Center op 030-2300023.

Fiets mee in Intercity Brussel

Om uw fiets mee te nemen in Intercity Brussel heeft u een internationaal fietsticket nodig à € 12 per enkele reis. U kunt maximaal één fiets per persoon meenemen.

Vouwfiets
Het is toegestaan om kosteloos een vouwfiets mee te nemen. Deze moet ingeklapt en verpakt zijn en boven of onder de zitplaats, of op het balkon geplaatst worden.

Let op
-U bent zelf verantwoordelijk voor het laden, het overladen en het lossen van de fiets.
-Het is niet toegestaan om tijdens de reis bagage op de fiets te laten.

Fiets mee in Thalys

Fietsen zijn aan boord van Thalys uitsluitend toegestaan als de fiets is verpakt in een speciale fietshoes (135x85x30 cm). U moet daarvoor het voor- en achterwiel demonteren.
Let op: U moet 30 min. voor vertrek van de trein aanwezig zijn op het perron om voldoende tijd te hebben de fiets te demonteren.

De fietshoes kunt u voor € 45 kopen op vertoon van een geldig Thalys ticket bij de NS International-balie in de Servicewinkel in Amsterdam C, Rotterdam C en Schiphol Airport. De fiets wordt op deze manier als bagage gezien.

Ingeklapte vouwfieten worden beschouwd als handbagage voor zover ze de afmetingen van een koffer niet overschrijden, namelijk 75x53x30 cm.

Fiets mee in TGV

Fietsen worden alleen toegestaan in TGV als ze met het voorwiel gedemonteerd zijn verpakt in een speciale fietshoes met maximale afmetingen 120 cm x 90 cm. Een tandem is niet toegestaan aan boord.

Fiets mee in Eurostar

Het is mogelijk (vouw)fietsen met Eurostar te laten vervoeren, een tandem is niet toegestaan. U bent verplicht om uw fiets te demonteren en te verpakken in een speciale fietshoes, welke niet groter mag zijn dan een normale koffer.

Voor reizigers tussen Brussel/Paris/Lille en Londen is het daarnaast ook mogelijk de fiets te laten vervoeren als ingeschreven bagage.

Tip: Wij raden aan de fiets te verpakken in een hoes die de fiets beschermt én een reisverzekering af te sluiten die het vervoer van de fiets dekt. De kosten voor het vervoer van fietsen als ingeschreven bagage zijn € 25.

Fiets mee in ICE International

Er gelden verschillende regels voor het vervoer van (vouw)fietsen voor ICE trajecten in Nederland en Duitsland.

ICE binnen Nederland

  • ICE reizigers met een NS binnenland kaartje mogen onverpakte vouwfietsen meenemen.
  • ICE reizigers met een internationaal ticket mogen verpakte vouwfietsen meenemen, maar geen onverpakte.
  • ICE reizigers mogen geen gewone fietsen meenemen, ook niet als ze gedemonteerd en verpakt zijn. Tenzij ze geheel in een koffer van niet groter dan 85 cm zijn gestopt.

ICE trajecten in Duitsland

Vouwfietsen of gewone fietsen worden uitsluitend als handbagage toegelaten in ICE, mits gedemonteerd en verpakt in een speciale fietshoes met maximale afmetingen 120 cm x 90 cm.

Fiets mee in Intercity Berlijn

Het is toegestaan om een fiets mee te nemen in Intercity Berlijn. Daarvoor heeft u een internationaal fietsticket nodig à € 12 per enkele reis. Daarnaast is een reservering voor uw fiets verplicht. Hiervoor betaalt u € 4 per enkele reis. U kunt maximaal één fiets per persoon meenemen.

Vouwfiets
Ook een vouwfiets is toegestaan en moet ingeklapt en verpakt zijn. Een vouwfiets moet boven of onder de zitplaats, of op het balkon geplaatst worden. Voor een vouwfiets hoeft u geen reservering te maken.

Fietsen van en naar een NS station

De fiets is dé ideale manier om naar of van een station te reizen. Op elk NS International-station bieden wij u daarom verschillende fietsservices aan.

Boek uw treinticket

X
X

Hulp nodig?