Fiets meenemen in de trein

Fiets meenemen in de trein

Wat zijn de regels?

Wilt u een mooie fietsvakantie maken? In veel van onze Internationale treinen is het mogelijk om uw eigen fiets mee te nemen. Dat is nog eens handig! Voor elke trein gelden andere regels voor het vervoeren van uw fiets. Wij raden u aan om buiten de spits met uw fiets te reizen, maar dit is niet verplicht wanneer u internationaal reist. Bekijk voordat u vertrekt welke regels voor uw treinreis gelden.

Kopen of reserveren van een fietskaartje

Voor sommige treinen is het noodzakelijk om van tevoren een reservering te maken of kaartje te kopen om uw fiets mee te mogen nemen. U kunt voor het boeken van uw treinreis met fiets terecht bij NS International Service Center, de NS International-balie bij de Tickets & Servicewinkel op de grotere stations. Het is niet mogelijk om online te boeken of reserveren.

Heeft u vragen, dan kunt u bellen met NS International Service Center op 030-2300023.

Fiets mee in Intercity Brussel

Om uw fiets mee te nemen in Intercity Brussel heeft u een internationaal fietsticket nodig à € 12 per enkele reis.
Reist u deze zomer dan is een reservering verplicht voor uw fiets. Deze reservering bedraagt € 4 enkele reis en kunt u vanaf 15 juni telefonisch (T: 030-2300023) of bij de balie op het station kopen.

Vouwfiets
Het is toegestaan om kosteloos een vouwfiets mee te nemen. Deze moet ingeklapt en verpakt zijn en boven of onder de zitplaats, of op het balkon geplaatst worden.

Let op
-U bent zelf verantwoordelijk voor het laden, het overladen en het lossen van de fiets.
-Het is niet toegestaan om tijdens de reis bagage op de fiets te laten.

Fiets mee in Thalys

Fietsen zijn aan boord van Thalys uitsluitend toegestaan als de fiets is verpakt in een fietshoes (135x85x30 cm). U moet daarvoor het voor- en achterwiel demonteren.
Let op: U moet 30 min. voor vertrek van de trein aanwezig zijn op het perron om voldoende tijd te hebben de fiets te demonteren.
Voldoet uw fiets niet aan deze voorwaarden, kan deze helaas niet mee met de trein.


Ingeklapte vouwfietsen worden beschouwd als handbagage voor zover ze de afmetingen van een koffer niet overschrijden, namelijk 75x53x30 cm.

Fiets mee in TGV

Fietsen worden alleen toegestaan in TGV als ze met het voorwiel gedemonteerd zijn verpakt in een speciale fietshoes met maximale afmetingen 120 cm x 90 cm. Een tandem is niet toegestaan aan boord.

Fiets mee in Eurostar

Het is mogelijk (vouw)fietsen met Eurostar te laten vervoeren, een tandem is niet toegestaan. U bent verplicht om uw fiets te demonteren en te verpakken in een speciale fietshoes, welke niet groter mag zijn dan een normale koffer.

Voor reizigers tussen Brussel/Paris/Lille en Londen is het daarnaast ook mogelijk de fiets te laten vervoeren als ingeschreven bagage.

Tip: Wij raden aan de fiets te verpakken in een hoes die de fiets beschermt én een reisverzekering af te sluiten die het vervoer van de fiets dekt. De kosten voor het vervoer van fietsen als ingeschreven bagage zijn € 25.

Fiets mee in ICE International

Er is in ICE geen fietsrijtuig aanwezig. U kunt uw (vouw)fiets op een internationale reis alleen als bagage meenemen, als u daarbij voldoet aan de voorwaarden. Over de voorwaarden leest u hieronder meer: die verschillen namelijk afhankelijk van het traject dat u kiest.

Als u uw fiets gedemonteerd en verpakt meeneemt heeft u geen ticket voor uw fiets nodig. U kunt uw verpakte fiets in de bagagerekken boven de zitplaatsen of waar mogelijk tussen de stoelen plaatsen. In enkele rijtuigen zijn grotere bagagerekken aanwezig. Deze bevinden zich aan het begin van het rijtuig.

Om veiligheidsredenen dient u de gangpaden vrij te houden. Zorgt u ervoor dat uw verpakte (vouw)fiets is voorzien van een bagagelabel met uw voor –en achternaam.

Naast uw verpakte (vouw)fiets mag u nog 1 stuk reguliere reisbagage (koffer, tas, trolley) en 1 stuk handbagage meenemen.

ICE binnen Nederland

Reist u alleen op het binnenlandse traject tussen Amsterdam en Arnhem met ICE? Dan mag u uw vouwfiets gratis meenemen. Voorwaarde is dat de vouwfiets is opgeklapt. Zorgt u ervoor dat u het gangpad vrijhoudt. Gewone fietsen zijn op een binnenlands traject helaas niet toegestaan, ook niet als ze verpakt zijn.

Met ICE International de grens over

Wilt u met ICE International de grens over reizen en uw (vouw)fiets meenemen? Dan mag, als uw (vouw)fiets verpakt is in een fietskoffer (geen hoes) van maximaal 85x85 cm. U heeft geen ticket voor uw verpakte (vouw)fiets nodig.

Reizen met ICE treinen binnen Duitsland

Voor de grensoverschrijdende ICE International geldt dat uw (vouw)fiets in een koffer van maximaal 85cmx85 cm moet passen. Binnen Duitsland gelden er echter iets soepelere regels voor fietsvervoer ICE treinen: de maximale afmetingen voor koffer of fietshoes zijn 120 cm x 90 cm.

Als u op een anderre wijze dan met ICE de grens tussen Nederland en Duitsland passeert, bijvoorbeeld met een regionale (Abellio)trein, dan kunt u voor reizen met ICE binnen Duitsland deze ruimere afmetingen voor uw fietskoffer aanhouden.

Fiets mee in Intercity Berlijn

Intercity Berlijn heeft een fietsrijtuig, met plek voor 16 fietsen. U kunt uw fiets dus meenemen en in dit rijtuig plaatsen. Tandems (hiervoor zijn twee fietsplaatsen nodig) en driewielers (voor reizigers met een mobiliteitsbeperking) mogen ook mee.

U heeft voor uw fiets een internationaal fietsticket nodig, dat € 12 per enkele reis kost. Daarnaast is een reservering voor uw fiets verplicht. Hiervoor betaalt u € 4 per enkele reis. U kunt een fietsplaats telefonisch reserveren, via het NS International Service Center of bij de internationale balie. Houdt u er rekening mee dat er hiervoor 7,50 boekingskosten per persoon worden berekend. U kunt u maximaal één fiets per persoon meenemen.

Als u uw vouwfiets wilt meenemen, dan kan dat als ook gratis, als bagage. Voorwaarde is dat de vouwfiets ingeklapt en verpakt is, in een koffer van maximaal 85x85 cm. U kunt uw verpakte vouwfiets boven uw zitplaats of daar waar mogelijk tussen de stoelen plaatsen. Voor een verpakte vouwfiets hoeft u geen reservering te maken.

Wilt u alleen binnen Nederland uw fiets meenemen in Intercity Berlijn? Dat kan met alleen een binnenlands fietsticket. In de spits en in de zomermaanden is fietsvervoer wegens drukte alleen mogelijk voor reizigers met een internationaal fietsticket en -reservering.

Fietsen van en naar een NS station

De fiets is dé ideale manier om naar of van een station te reizen. Op elk NS International-station bieden wij u daarom verschillende fietsservices aan.